Vivim temps “VUCA” (volàtils, incerts, complexos i ambigus) que ens fa preguntar-nos dia a dia “què podrem fer avui” i “on” segons l’evolució de la pandèmia i les restriccions que s’acompanyen. Per això, es necessari que les ciutats siguin flexibles i puguin ajustar-se ràpidament. Però també han de ser “Ciutats a escala humana” que acullin als seus ciutadans i als seus usuaris.

En el marc de l’Smart City Live 2020, el 18 de novembre es va organitzar una taula rodona per parlar d’urbanisme tàctic i mobilitat amb focus a la ciutat de Barcelona. Hem tingut l’honor de comptar amb Rosa Alarcón (Regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona), Josep Mateu (President de l’RACC), Ricard Font (President de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) i Ester Busquets (Directora del Departament de Ciències Socials i Salut Comunitària – Facultat de Ciències de la salut i Benestar de la Universitat de Vic). El diàleg va ser conduït per Judith Batayé.

A continuació es pot accedir al VÍDEO DE L’ESDEVENIMENT:

(Disponible únicament per a usuaris registrats)

Algunes de las reflexions dels convidats que han participat en aquesta taula rodona han estat:

  • “La mobilitat és l’eix identificador i vertebrador de les grans concentracions urbanes. L’èxit de les grans ciutats es juga en el model de mobilitat “
  • “Amb aquesta pandèmia hem hagut de prendre mesures ràpides i dràstiques parell adaptar-nos a les necessitats de cada fase “
  • “Quan es parla de superilles, prefereixo parlar de supercruïlles, em sembla un concepte més interessant perquè no aïlla sinó que permet flexibilitat i permeabilització “
  • “Actualment disposem de 2 grans dèficits en la regió metropolitana: D’una banda, la connexió Nord-Sud de l’àrea metropolitana, a resoldre amb la Línia 9 de metro. L’altre punt de millora és Rodalies, de les inversions previstes des de 2008 només s’ha invertit el 7% del previst

Rosa Alarcón  (Regidora  de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona)

  • “Barcelona ha de ser analitzada des d’un àmbit metropolità, no municipal. Barcelona no és únicament dels barcelonins, sinó que és de tota la gent que viu, treballa i visita la ciutat”
  • “Sembla que algunes de les darreres mesures a Barcelona estan centrades en la gent que hi viu, però no en la gent que treballa a Barcelona. A més s’han realitzat sense consens i generant confusió als ciutadans”
  • “En els darrers anys estan entrant nous actors en l’àmbit de la mobilitat, especialment empreses privades. És important que les grans decisions es prenguin de manera consensuada.”
  • “La clau dels processos de consens és la participació dels experts per evitar que els processos participatius acabin sent per justificar el que es va a fer

Josep Mateu (President del RACC)

  • “Estem en un moment fundacional de les ciutats i el transport públic”
  • “FGC que ha estat present a la presidència de UITP en els darrers anys hem deixat com a llegat l’organització de l’esdeveniment més important del transport públic a Barcelona el 2023”
  • “Hi ha 2 visions del transport públic: Una és la que gestiona el transport dins de les ciutats, l’altra és la que gestiona la mobilitat de la gent que ve de fora. És en aquest segon àmbit on la gent fa servir més el transport privat (60%) i el que genera més contaminació. Si planifiquem les ciutats només per a la gent que viu en elles perdrem oportunitats per resoldre gran part de el problema”
  • “Fa molts anys els ciutadans tenien menys mitjans per protestar, actualment les xarxes socials proporcionen la capacitat d’opinar i organitzar-se, el que obliga a l’administració a prendre decisions acompanyades d’explicacions més clares

Ricard Font  (Presidente de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya)

  • “Vivim en la societat de la protesta, quan el ciutadà percep imposició no s’avança”
  • “La pedagogia és molt important, quan un individu entén per què ha de fer alguna cosa és quan realment la fa, té més força convèncer la gent que posar en marxa nova legislació”
  • “Cal explicar bé els canvis i els objectius que es pretenen. Hi ha una bretxa important, sovint digital, entre la comunicació de les institucions i el que realment arriba al ciutadà”
  • “En els processos participatius no sempre s’assegura que participi gent representativa de tota la ciutat, per assegurar la participació de tot el món, una bona eina són les consultes “

Ester Busquests (Directora Dpt de Ciències Socials i Salut Comunitària – Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic)