Baròmetre de la nova mobilitat 2024

Informe 2024

Categoria: Estudis de Tendències

Publicat: 22/04/2024

Pàgines: 15.000 enquestes anuals i una memòria anual resum

Format: PDF & excel

El Mobility Institute realitza des del gener de 2019 el Baròmetre de la nova mobilitat, una enquesta de mesurament continu dissenyada per donar resposta als interrogants sobre els nous hàbits de mobilitat urbana en les dues ciutats espanyoles principals, Madrid i Barcelona.

La metodologia es basa en enquestes telefòniques mensuals, que es realitzen en ambdues ciutats i la seva primera corona metropolitana, a individus de més de 18 anys. Amb l’objectiu de disposar d’una major capacitat d’anàlisi i segmentació, el 2022 s’ha ampliat significativament la mostra fins a les 15.000 enquestes anuals (anteriorment es limitava a 4.200). Així, es realitzen mensualment 625 enquestes a Madrid i unes altres 625 a Barcelona; totes elles, procedents d’usuaris diferents.

Aquesta eina permet el seguiment continu de l’evolució de la mobilitat urbana, en aspectes com els hàbits de comportament dels usuaris, les perspectives de canvi, la valoració de serveis, la propietat i intenció de compra de nous vehicles o l’ús de de aplicacions, entre d’altres.

Els resultats de l’enquesta poden consultar-se a la pàgina del Baròmetre de la nova mobilitat, que s’actualitza mensualment (accés limitat a membres adherits). A més, es preparen informes trimestrals i semestrals amb una selecció dels resultats més rellevants.

La darrera actualització recull els resultats del primer semestre de 2024 i la seva comparativa amb el mateix període de l’any anterior. Les noves dades mostren un nou increment de l’ús del transport públic a Barcelona en detriment tant del transport privat com de la mobilitat activa (excepte en l’ús de la bicicleta). A Madrid, descens de la mobilitat activa i continuïtat en l’ús del transport públic i els modes privats.

La comparativa anual en la valoració del mode de transport habitual presenta dades molt similars al primer semestre de 2023, amb lleugers increments en la valoració de la majoria de modes de transport públic a Barcelona i, al contrari, tendència al descens dels modes públics a Madrid. A ambdues ciutats, els modes millor valorats són els desplaçaments a peu i la moto.

Finalment, les expectatives de canvi de mode de transport habitual mostren un augment de la disposició al canvi a Madrid, mentre a Barcelona es manté el mateix percentatge d’un any enrere. En totes dues ciutats, destaca el descens dels usuaris que es plantegen canviar al transport públic, un decrement molt més acusat a Madrid que a Barcelona.

Preu membres adherits: Gratuït

Precio no membres: 6.000€